آیا میتوان از متفورمین برای چربی سوزی استفاده کرد؟
برخی پزشکان این داروی دیابت را برای چربی سوزی تجویز میکنند، اما آیا عوارضی ندارد؟
-
- ترجمه توسط
- پوریا آریانپور
متفورمین دارویی است که برای درمان بیماری دیابت نوع ۲ تجویز میشود، اما یکی از عوارض محبوب آن چربی سوزی است. فاطیما کودی استنفورد استاد پزشکی و پزشکی اطفال در دانشگاه پزشکی هاروارد و پزشک چاقی در بیمارستان عمومی ماساچوست میگوید: درحالیکه بعضی افراد میگویند این دارو بر روی ما تاثیر ندارد اما برخی دیگر قسم خورده و میگویند که بر روی آنها تاثیر زیادی داشته، حتی کسانی که دیابت نوع ۲ ندارند. در واقع فاطیما برخی واقع به افرادی که اضافه وزن داشته یا چاق هستند و دیابت نوع ۲ ندارد، متفورمین تجویز میکند.
متفورمین چگونه عمل میکند؟
مایو کلینیک میگوید: زمانی که میزان قند خون بالا باشد و یا پس از خوردن غذا و تبدیل به انرژی متفورمین علت کاهش میزان گلوکوز آزاد شده از کبد افراد میباشد. در برخی افراد بدلیل کاهش اشتها پس از مصرف این قرص کاهش وزن روی میدهد.
به منظور تجویز نتیجهگذار این قرص، دوز مصرفی باید با توجه به تغذیه و فعالیت روزانه و ورزشی داده شود تا سطح قند خون را بیش از حد کاهش ندهد. اگر به هر دلیلی رژیم غذایی یا فعالیت روزانه و ورزشی شما تغییر کرد باید با پزشک معالج خود در رابطه با تغییر دوز مصرفی صحبت کنید.
آیا متفورمین به کاهش وزن کمک میکند؟
پزشکان و مربیان مختلفی ازجمله فاطیما این دارو را به افراد سالم و دیابت نوع ۲ دارند تجویز کردهاند و اغلب نتیجه داده است. با اینکه این دارو برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ اثر دارد اما در برخی مواقع ممکن است به کاهش وزن افراد سالم نیز کمک کند.
علت آن چیست؟
بدون در نظر گرفتن استفاده بیمار برای دیابت نوع ۲ یا مقاومت به انسولین، این دارو میتوانید سطح حساسیت به انسولین را تقویت کند. افزایش حساسیت به انسولین باعث ثبات بیشتر قند خون میشود. گرسنگی و هوس کربوهیدرات سرکوب میشود و چربی سوزی آسانتر خواهد شد.
این دارو همچنین سطح گلوکوز خون را کاهش داده و خوشبختانه باعث کاهش قند اضافی که بصورت چربی در بافت عضله ذخیره میشود.
در نهایت متفورمین به تقویت سطح لپتین میشود این هورمون باعث احساس سیری و افزایش متابولیسم میشود.
آیا مصرف متفورمین عوارضی دارد؟
بنظر میرسد این دارو عوارضی ندارد اما مایو کلینیک میگوید این دارو با دیگر داروهای خاص مثل آسپرین ممکن است تداخل ایجاد کند و نباید با الکل مصرف شود. افرادی که کم خونی یا کمبود B12، مشکلات کبد و کلیه دارند باید پس از نظر پزشک مصرف کنند.
شایعترین عوارض متفورمین
از شایعترین عوارض آن میتوان به:
- حالت تهوع، اسهال و استفراغ، درد شکمی گاز معده
- درد عضلانی، درد بدن، خستگی، لرز، سرگیجه، خواب آلودگی و علائم مبهم جسمانی.
- تغییر مزه دهان و مزهای شبیه به آهن یا فلز در دهان
- سردرد
- عدم علاقه به خوردن غذا
کلام آخر
متفورمین یکی از محبوبترین داروها بین پزشکان و مربیان است که یکی از عوارض آن چربی سوزی است اما پیشنهاد میکنیم پیش از مصرف حتما با پزشک مشورت کنید.
منبع: مجله سلامت بانوان
پوریا آریانپور
از کودکی علاقه زیادی به ورزش داشتم و همین علاقه موجب خلق فیتنس پرو، گذروندن مربیگری درجه 3، مسئول پژوهش و انفورماتیک کراس فیت استان و مطالعه و ترجمه مطالب حوزه ورزش و سلامت شده است. در خارج از دنیای ورزش مدیریت استراتژیک خوندم و به کسب و کارها مشاوره میدهم.
تمامی مطالب پوریا
13 ژوئن 2018
بدون ديدگاه