راهنمای تخصصی استویا

راهنمای تخصصی استویا

از زمان‌های قدیم تاکنون از این ماده شیرین طبیعی استفاده می‌کنند. آیا مصرف استویا یا شیرین برگ بی‌ضرر است و به چربی سوزی کمک می‌کند؟

حذف شکر یکی از اولین قدم‌ها برای رسیدن به اندام ایده‌آل است، اما حذف خوراکی‌های شیرین یکی از سخت‌ترین بخش‌های تغذیه سالم است. استویا جایگزینی طبیعی و بدون کالری بوده که در اغلب مواد غذایی استفاده می‌شود. شاید دقیقا طعمی مانند شکر نداشته باشد، اما برای اکثر افراد جایگزین مناسبی است. به‌نظر می‌رسد این ماده حتی مزایایی برای سلامتی داشته باشد و میل به خوردن را کاهش می‌دهد.

استویا از چه چیزی ساخته می‌شود؟

استویا یا شیرین برگ خلاصه استویا ربادیانا برتونی، یک گیاه بومی آمریکای جنوبی پاراگوئه و برزیل است. بیش از ۱۱۰ گونه از این گیاه وجود دارد، ولی تنها ۱۸ گونه آن خواص شیرین کنندگی را دارند. این گیاه بصورت طبیعی شیرین بوده و تنها در فرآیندی آن را بصورت پودر یا مایع برای استفاده در خوراکی‌های شیرین استفاده می‌کنند. با این حال اخیرا علاقه به عنوان یک شیرین کننده به سمت مزایای آن برای سلامتی تغییر جهت داده است.

استویا چه کار می‌کند؟

مواد شیمیایی فعال در استویا در تولید طعم شیرین به نام استویوساید(stevioside) مشارکت دارند. همین موجب بدون کالری بودن و ۱۰۰ – ۳۰۰ برابر بیشتر شیرینی نسبت به ساکاروز می‌گردد. این ماده به صورت رسمی یک مکمل غذایی شناخته شده از سال ۱۹۹۵ تاکنون در آمریکا است. از این ماده برای شیرینی در قهوه و اغلب کیک‌ها و پودر پروتئین‌ها نیز استفاده می‌شود.

مزایای استویا چیست؟

تقریبا ۱۰۰ سال است که از در آمریکای جنوبی از این گیاه به مقاصد پزشکی استفاده می‌کنند، با این‌حال به تازگی تحقیقات آزمایشگاهی بر روی این مزایا انجام شده است.

مزایای اصلی در رابطه با استویا شامل کنترل وزن و گلوکز خون می‌شود. مطالعات اخیر توانایی این ماده را برای کمک به حمایت از سطح قند خون سالم نشان داده‌اند نه تنها به این دلیل که جایگزین شکر شده بلکه خواص مواد مغذی موجود در این گیاه موجب کنترل سطح قند خون می‌شود. تحقیقات متعددی نشان داده که شیرین کننده‌های با کالری کم یا صفر به کنترل وزن و کالری کمک می‌کند.

تحقیقات روز افزون نشان می‌دهد که استویا ممکن است نقش مهمی در حمایت از سیستم قلبی عروقی، دندان، گوارش و سیستم ایمنی بدن بواسطه مواد شیمیایی گیاهی داشته باشد. جمله فوق به این معنی نیست که دیگر نیازی به مسواک زدن و رعایت رژیم غذایی نیست بلکه به این معناست که با جایگزینی این ماده با شیرین کننده‌های مصنوعی بیشتر به سلامتی کمک خواهد کرد.

آیا استویا بی‌ضرر است؟ آیا عوارض جانبی دارد؟

مطالعات بر روی سم شناسی و سلامت نشان می‌دهد که از این ماده اغلب مردم به عنوان شیرین کننده، مخصوصا افرادی دیابتی استفاده می‌کنند بی‌خطر بوده و هیچ واکنش آلرژیک شناخته شده‌ای را ایجاد نمی‌کند. با این حال مانند هر ماده دیگری که در دوزهای کم عالی است، مصرف زیاد آن توصیه نمی‌شود. پیش از مصرف این ماده با پزشک خود در رابطه با مصرف استویا صحبت کنید.

آیا تداخل دارویی وجود دارد؟

خیر، هیچ تداخل دارویی شناخته شده وجود ندارد.

چه فرم‌هایی از استویا وجود دارد؟

اشکال خوراکی شامل برگ و عصاره استویا ربادیانا برتونی وجود دارد. این عصاره‌ها به صورت مایع و پودر است. برخی از این پودرها ممکنه شامل دکستروز بوده که این محصولات خالص نبوده و مقداری کالری و کربوهیدرات دارد. به عبارت دیگر این محصولات تقریبا مانند شکر واقعی هستند.

در گذشته، افراد از برگ تازه این گیاه برای شیرین کردن چای یا جویدن برای آزاد سازی شیرین کنندگی استفاده می‌کردند. در حال حاضر تنها با باز کردن در بطری یا پک‌های آن می‌توانیم به سرعت استفاده کنیم.

آیا نام جایگزین برای استویا وجود دارد؟

در بازار خارج از ایران شرکت‌هایی با نام‌های دیگر اقدام به فروش این ماده کرده که دارای دیگر مواد شیرین کننده هستند، برای خرید این ماده خالص اغلب با نام استویا بسته بندی و به فروش می‌رسند.

منبع: BodyBuilding.com