راز خاصیت چربی سوزی چای سبز

چای سبز احتمالا حدود ۴,۰۰۰ سال پیش کشف شده است اما محبوبیت ش بتازگی در جامعه بدنسازی به اوج رسیده است. این ترکیب که مورد مطالعه بسیار قرار گرفته است، مجموعه ای از بهترین ترکیب های چربی سوز است!

بگذارید داستان را از آغاز تعریف کنم. چای سبز، مثل چای سیاه و چای اولانگ، از گیاه چای، موسوم به “کامیلیا سیننسیس” (Camellia Sinensis) بدست می آید. این گیاه، یک بوته همیشه سبز بومی جنوب و جنوب شرق قاره آسیا است که امروزه در سراسر مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر جهان یافت می شود. چای سبز، سیاه و اولانگ، هر سه از یک گیاه بدست می آیند اما تفاوت شان در چگونگی استحصال شان است. چای سبز، برخلاف چای سیاه و اولانگ تخمیر نمی شود. بنابراین اجزاء اصلی و فعال آن دست نخورده در گیاه باقی می مانند.

علت شهرت

خوب اکنون می دانیم که چای سبز از گیاه کامیلیا سیننسیس بدست می آید اما علت واقعی این همه سرو صدای آن در بازار مکمل های بدنسازی چیست؟ پاسخ، در پلی فنل های موجود در چای سبز نهفته است. این پلی فنل های افسانه ای در متون علمی به “فلاوانل” (flavanol) و “کتیچین” (catechin) معروف می باشند.

کتیچین های اصلی موجود در چای سبز، “اپی کتیچین”، “اپی کتیچین-۳-گالات”، “اپی گالوکتیچین” و با حداکثر اشباع، “اپی گالوکتیچین-۳-گالات” یا “ای جی سی جی” می باشند.

بسیاری از مطالعات انجام شده روی چای سبز، بر کتیچین با حداکثر اشباع ای جی سی جی متمرکز بوده اند اما تحقیقات زیادی هم روی مجموعه کتیچین ها انجام شده اند. نتایج این مطالعات برای بدنسازانی که می خواهند خشک کنند (چربی بدنشان را به حداقل برسانند) اهمیتی حیاتی دارند.
برای مثال، طبق تحقیقی که در “مجله آمریکایی تغذیه بالینی” منتشر شد، ثابت شد که چای سبز، سیستم گرمازای (thermogenic) چربی سوزی بدن را فعال می کند.

۱- در این تحقیق، مقدار مناسب کتیچین (۶۹۰ میلی گرم) بمدت ۱۲ هفته به افراد نمونه تزریق شد. در پایان، چربی کلی بدن، دور کمر، ضخامت پوست و چربی زیر پوستی این افراد کاهشی چشمگیر یافته بود!
کتیچین ها مانع آنزیمی بنام “کتکول-او-متیل ترنفراز” یا “سی او ام تی” می شوند که در واقع تاثیر هورمون چربی سوز اصلی بدن، “نور اپی نفرین” را تخفیف می دهد. یقینا هنگام خشک کردن، علاقه ای به این آنزیم ندارید. با وجود وفور انواع کتیچین در چای سبز، به افزایش میزان نور اپی نفرین، حفظ آن و تمدید گرمازایی کمک می شود. بزبان ساده، کتیچین، بدن را تبدیل به دستگاه چربی سوز می کند!

نور اپی نفرین

برخی فایده های این هورمون اصلی چربی سوز عبارتند از:

  • آزاد کردن انرژی گلوکز و گلیکوژن
  • افزایش سوخت و ساز (متابولیسم) بدن
  • افزایش میزان سوخت و ساز اسیدهای چرب
  • آماده کردن بدن برای رقابت
  • افزایش آمادگی عضلانی

نکته: ثابت شده دیگر، همکاری میان کافئین و کتیچین (یا به زبان دقیقتر ای جی سی جی) چای سبز است که باعث افزایش نیاز بدن به انرژی می شود.

۲- بعلاوه، اثر ترکیب کافئین و ای جی سی جی موجود در چای سبز بر افزایش چشمگیر میزان سوخت و ساز بدن در حال استراحت، در تحقیق منتشر شده در “نشریه انگلیسی تغذیه” هم نشان داده شده است.

۳- مفهوم کاربردی مطالب یاد شده آن است که به کمک چای سبز می توان مصرف انرژی بدن را آن چنان بالا برد که زمینه ای کاملا مناسب برای سوزاندن حداکثر چربی در بدن ایجاد شود. ویژگی اخیر را کنار توانایی افزایش نور اپی نفرین بگذارید تا متوجه محبوبیت روزافزون چای سبز نزد بدنسازانی شوید که علاقمند به خشک کردن هستند.

مکمل های چای سبز

اکنون می دانید که چرا محبوبیت چای سبز در میان بدنسازان این قدر افزایش یافته است. اما پیش از مشتاقانه سرکشیدن آن، توجه نمایید که ظاهرا دریافت مقدار مورد نیاز چای سبز از طریق مکمل های غذایی، بهتر از نوشیدن آن است.
مطالعه دیگری که باز هم در نشریه آمریکایی تغذیه بالینی منتشر شده است، حاکی از افزایش جذب پلی فنل ها در صورت مصرف تکمیلی بشکل کپسول های حاوی عصاره چای سبز بود.

بنابراین، برای کسانی که علاقه ای به یا حوصله نوشیدن روزی یک سطل چای سبز را ندارند، مصرف مکمل عصاره چای سبز، روش بهتری برای بهرمندی از فواید سرشار آن است.

فواید چای سبز را به اختصار فهرست:

  • افزایش مصرف انرژی روزانه
  • افزایش هورمون اصلی چربی سوز بدن، نور اپی نفرین
  • تمدید گرمازایی
  • آنتی اکسیدان های فراوان
  • تقویت سیستم ایمنی
  • همراهی با سایر مکمل ها

اما چرا به همین بسنده کنیم؟ چرا عصاره چای سبز را با سایر مواد کمکی، همراه و بهترین نتایج ممکن را کسب نکنیم؟ دلیلی کاملا علمی برای افزایش توانایی چربی سوزی ترکیب عصاره چای سبز با موادی مثل “یوهیمبی” (درخت بومی آفریقای غربی که داروی یوهیمباین از آن ساخته می شود) وجود دارد!

داروی یوهیمبی (Yohimbe) با نام شیمیایی “متیل ۱۷ آلفا-هیدروکسی-یوهیمبن-۱۶ آلفا-کربوکسیلات هیدروکلراید” نقشی مهم در فرایند چربی سوزی دارد.
این ترکیب فوق العاده قوی، گیرنده های آلفای سلول های چربی را مسدود می کند. در اثر این پیام بیولوژیکی، قابلیت گرمازایی افزایش می یابد!

۵- گیرنده های یاد شده عملا مانع روند چربی سوزی می شوند. اتفاقی کاملا ناخوشایند برای بدنسازان! هنگام مصرف چای سبز، بهتر است که هر مانعی را از سر راه بردارید.

چای می‌تواند تنوع خوبی برای طرفداران پرو پا قرص قهوه باشد. آسیایی‌ها قرن‌هاست که از فواید نوشیدن چای سبز برای سلامتی بهره برده‌اند. در حال حاضر، مطالعات علمی ثابت کرده‌اند که از حدود چهار هزار سال پیش در فرهنگ عامه و نیز در فرهنگ پزشکی از خواص چای برای رسیدن به سلامتی و حفظ آن استفاده بسیار شده است.

چای سبز

اخیراً اثبات شده است که چای سبز در مقایسه با پلی‌فنول‌های(Polyphenols) شناخته شده در ویتامین‌های آنتی‌اکسیدان مانند E و C مصونیت بسیار بیشتری را در مقابل رادیکال‌های آزاد ایجاد می‌کند. همچنین چای سبز به عنوان یک آنتی‌اکسیدان در حدود ۶ درصد از چای سیاه مؤثرتر است.

چای سبز از طریق قراردادن برگ چای سیاه تازه چیده شده در معرض بخار ملایم تولید می‌شود، در حالی که برای تولید چای سیاه برگ‌های چای اکسیده می‌شوند که این کار موجب نابودی برخی از ترکیباتی می‌گردد که دارای اثرات آنتی‌اکسیدانی و ضد سرطانی می‌باشند (این ترکیبات در چای سبز باقی می‌مانند).

سرطان‌های دستگاه گوارش مانند سرطان معده، روده کوچک، لوزالمعده و سرطان روده بزرگ از انواع سرطان‌هایی هستند که چای سبز در جلوگیری از بروز آنها بیشترین تأثیر را از خود نشان داده است. همچنین، کاهش ریسک بروز سرطان‌های ریه، پروستات، مثانه و سرطان پوست را نیز می‌توان به عنوان دیگر فواید نوشیدن چای سبز برشمرد.

فواید دیگر

کاهش کلسترول

پژوهشگران دریافته‌اند که نوشیدن چای سبز می‌تواند باعث کاهش کلسترول بد خون گردد، و این که کسانی که از چای سبز استفاده می‌کنند می‌توانند تقریباً دو برابر افراد دیگر (که از چای استفاده نمی‌کنند) غذاهای حاوی کلسترول استفاده کنند، ولی در عین حال مقدار کلسترول خون شان در مقایسه با افراد دیگر یکسان باقی بماند. این نکته می‌تواند برای بدنسازانی که در خارج از فصل مسابقات مقادیر زیادی از غذاهای با کلسترول بالا مصرف می‌کنند بسیار حائز اهمیت باشد.
چای سبز بارها مورد آزمایش قرار گرفته، و این مسأله اثبات شده است که می‌تواند در کاهش فشار خون و نیز بهبود وضعیت قربانیان حملات قلبی بسیار سودمند باشد.

کاهش قند خون

بیماران دیابتی می‌توانند با نوشیدن چای شاهد کاهش قند خون شان باشند. ممکن است شما از قبل با روش‌های رژیمی کنترل قند خون آشنایی داشته باشید، ولی با افزودن چای به رژیم خود می‌توانید همیشه قند خون تان را ثابت نگه دارید.

مقابله با عوامل ویروسی و باکتریایی

مشاهده شده است که چای سبز مانع از گسترش بیماری‌ها می‌گردد. برخی ترکیبات موجود در چای (tea catechins) چنان خواص ضد ویروسی و ضد باکتریایی قوی دارند که باعث می‌شوند چای در درمان هر چیزی (از پوسیدگی دندان گرفته تا ایدز) مؤثر واقع شود.

از میان دیگر فواید چای می‌توان به طور خلاصه به موارد زیر اشاره کرد:

  • بهبود ساختار خونی
  • جلوگیری از بروز آرتروز و پوکی استخوان
  • بهبود ساختار استخوانی
  • جلوگیری از ایجاد لخته‌های خطرناک خونی
  • جلوگیری از بروز دیابت نوع ۲ و کمک به درمان آن
  • مفید برای افراد مبتلا به بیماری پارکینسون
  • جلوگیری از بروز مشکلات تنفسی
  •  سوزاننده کالری: از آنجا که چای سبز در کنترل وزن مؤثر است، باید همیشه به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم مصرف گردد. چای سبز باعث افزایش مصرف انرژی گشته و با استفاده از خواص ترموژنیکی که دارد، موجب افزایش نرخ چربی‌سوزی می‌گردد.

ویتامین‌ها و مواد معدنی

ویتامین‌های موجود در چای
  • ویتامین B1 (تیامین): با تبدیل غذا به انرژی در تولید انرژی دخالت مستقیم دارد. باعث افزایش اشتها و بهبود فرآیند هضم غذا گردیده و برای رشد و تولید مثل ضروری است.
  • ویتامین B2 (ریبوفلاوین): مفید در سلامت پوست، چشم‌ها، سیستم عصبی و متابولیسم انرژی
  • ویتامین B6: به آزادسازی انرژی از غذا کمک کرده و متابولیسم پروتئین را افزایش می‌دهد.
  • ویتامین C: در درمان زخم‌ها و بهبود شکستگی‌ها مؤثر است. همچنین، با برخی از عفونت‌های ویروسی و باکتریایی شایع مقابله می‌کند.
  • ویتامین K: از لخته‌شدن خون جلوگیری کرده و به ایجاد متابولیسم استخوانی کمک می‌کند.
  • کاروتن: طی فرآیند هضم به ویتامین A تبدیل می‌شود. در سلامت پوست و تقویت بینایی مؤثر است.
  • فولیک اسید: کمک به شکل‌گیری سلول‌های قرمز خون و ژن‌ها
مواد معدنی(چای سرشار از مواد معدنی است)
  • منگنز: برای رشد و نمو بدن حیاتی است.
  • پتاسیم: برای حفظ ضربان قلب منظم و عادی ضروری می‌باشد.
  • روی: در فرآیند تولید مثل مؤثر بوده و به التیام زخم‌ها کمک می‌کند
  • فلورین: از دندان‌ها محافظت کرده و باعث تقویت استخوان‌ها می‌گردد.
  • پلی‌فنول‌ها (چای سرشار از مواد آنتی‌اکسیدان می‌باشد)
  • فلاونویدها و کاتچین‌ها (یک ترکیب شیمیایی که از برخی گیاهان استخراج شده و از نظر شیمیایی وابسته به فلاون‌ها می‌باشد: (CATECHINS) هر دو از ترکیبات پلی‌فنولیک هستند که با عوامل ایجاد بیماری‌ها قلبی و رادیکال‌های آزاد سرطان‌زا مقابله می‌کنند.

با توجه به مطالب ذکر شده در این مقاله و دیگر تحقیقات به عمل آمده در خصوص اثرات چای، چنین به نظر می‌رسد که مصرف مداوم و به اندازه چای در رژیم روزانه می‌تواند در درمان بسیاری از بیماری‌های ریز و درشتی که گریبان‌گیر افراد جامعه است، بسیار مؤثر باشد. از طرف دیگر، ورزشکارانی که تمرینات شدیدی را دنبال می‌کنند نیز باید در رژیم روزانه خود جای خاصی برای چای‌باز کنند تا از اثرات بی‌شمار آن بی‌نصیب نمانند.

نویسندگان مهمان

این مطالب توسط نویسندگان مهمان نوشته شده است، در صورتی که در محتوای اشتباهی وجود دارد لطفا اطلاع دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *