اختلالات هورمونی باعث چاقی میشود
شاید شما هم از افرادی هستید که احساس می کنید جدیدا بدون دلیل چاق شده اید. افرادی زیادی در هنگام مراجعه به کلینیک های کاهش وزن ذکر مینمایند که در ماههای اخیر بدون آن که تغییری در غذای خود داده باشند دچار افزایش وزن شده اند. واقعیت آن است که چاقی و افزایش وزن رخ نخواهد داد مگر آن که تعادل بین انرژی دریافتی و انرژی سوخت و ساز شما به هم بخورد و گاهی اوقات اختلالات هورمونی و چاقی بطور توام اتفاق می افتد.
علل اختلالات ﻫﻮرﻣﻮﻧﯽ
ﺣﺘﯽ اﮔﺮ علایم اختلالات ﻫﻮرﻣﻮﻧﯽ از ﻧﻈﺮ ﺣﺠﻢ ﻫﻮرﻣﻮﻧﯽ ﺧﯿﻠﯽ ﻧﺎﭼﯿﺰ ﺑﺎﺷﻨﺪ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﻨﺪ ﻋﻮاﻗﺐ ﻗﺎﺑﻞ ﻣﻼﺣﻈﻪ و ﺟﺪی داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻨﺪ.
اﻣﺎ اﺑﺘﺪاﯾﯽ ﺗﺮﯾﻦ ﻋﻮاﻣﻞ در ﺑﺮوز اختلالات ﻫﻮرﻣﻮﻧﯽ ﻋﺒﺎرﺗﻨﺪ از:
ﻛﻤﺒﻮد دریافت رﯾﺰﻣﻐﺰی ﻫﺎ:
اﮔﺮ ﻣﻮاد ﻣﻐﺬی ﺑﻪ ﻣﻘﺪار ﻛﺎﻓﯽ ﺑﻪ ﺑﺪن ﺑﺮﺳﺪ ﺗﻤﺎم اﺑﺰار ﻻزم ﺑﺮای ﺣﻔﻆ ﺗﻌﺎدل ﻫﻮرﻣﻮﻧﯽ ﺑﻪ ﻃﻮر ﻃﺒﯿﻌﯽ ﻓﺮاﻫﻢ ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ.
اﺳﺘﺮس و ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ زیاد ﻏﺪد ﻓﻮق ﻛﻠﯿﻮی:
اﺳﺘﺮس یکی از ﻓﺎﻛﺘﻮرﻫﺎی اﺻﻠﯽ در ﺑﻪ ﻫﻢ زدن ﺗﻌﺎدل ﻫﻮرﻣﻮﻧﯽ اﺳﺖ و ﺗﺤﺖ اﺳﺘﺮس ﻫﺎی ﻃﻮﻻﻧﯽ ﻣﺪت ﻏﺪد ﻓﻮق ﻛﻠﯿﻮی ﻛﻪ ﻫﻮرﻣﻮن ﻫﺎی ﻣﻘﺎﺑﻠﻪ ﺑﺎ اﺳﺘﺮس را ﺗﻮﻟﯿﺪ ﻣﯽ ﻛﻨﻨﺪ ﻧﻤﯽ ﺗﻮاﻧﻨﺪ ﻛﺎر ﺧﻮد را ﺑﻪ درﺳﺘﯽ اﻧﺠﺎم دﻫﻨد.
علائم و نشانه های اختلالات ﻫﻮرﻣﻮﻧﯽ
ﻋﻼﺋﻢ اختلالات ﻫﻮرﻣﻮﻧﯽ اﺳﺎﺳﺎ در دوران ﺑﻠﻮغ و ﺑﻮﯾﮋه در زﻧﺎن در دوران ﻋﺎدت ﻣﺎﻫﺎﻧﻪ، در دوران ﺑﺎرداری، پس از وﺿﻊ ﺣﻤﻞ و در دوران یائسگی ﺗﺠﺮﺑﻪ ﻣﯽ ﺷﻮﻧﺪ ﻛﻪ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﻨﺪ ﺑﻬﺘﺮﯾﻦ ﺳﺎلﻫﺎی ﻋﻤﺮ یک زن را ﺗﺤﺖ ﺗﺎﺛﯿﺮ ﻗﺮار دﻫﻨﺪ.
شایعترین ﻋﻼﺋﻢ ناخوشایند اختلالات ﻫﻮرﻣﻮﻧﯽ ﺷﺎﻣﻞ:
- اﻓﺴﺮدﮔﯽ
- افزایش وزن
- ﻧﻮﺳﺎﻧﺎت ﺧﻠﻘﯽ
- ﻛﺎﻫﺶ ﻣﯿﻞ ﺟﻨﺴﯽ
- ﭼﺮب یا ﺧﺸﻚ ﺷﺪن ﭘﻮﺳﺖ
- اﺣﺴﺎس ﺧﺴﺘﮕﯽ
- ﻣﺸﻜﻼت ﺧﻮاب
- ﻧﺎﻣﻨﻈﻢ ﺷﺪن ﻋﺎدت ﻣﺎﻫﺎﻧﻪ
- ﻋﻼﺋﻢ آلژیک
- رﺷﺪ زیاد از ﺣﺪ ﻣﻮﻫﺎ
- وﻟﻊ شدید ﺑﺮای ﺧﻮردن شیرینی ﻫﺎ
- ﺳﺮدرد و ﻣﯿﮕﺮن
- اﺿﻄﺮاب و تحریک پذیری
- ﺗﻐﯿﯿﺮات دﻣﺎﯾﯽ ﺑﺪن
- ﻋﻔﻮﻧﺖ ﻫﺎی ﻣﺠﺎری ادراری
- اﻛﻨﻪ و ﺑﺜﻮرات ﺟﻠﺪی
- ﺳﻨﺪرم ﭘﯿﺶ از ﻗﺎﻋﺪﮔﯽ
چاقی ناشی از داروهای اختلالات هورمونی
بسیاری از داروهایی که برای درمان افسردگی، دیابت و اختلالات هورمونی خانمها تجویز میشوند میتوانند منجر به افزایش وزن گردند. هورمون درمانی برای افراد یائسه، و حتی داروهای خوراکی ضد بارداری میتوانند منجر به افزایش وزن گردند. اگر شما مشکوک هستید به اینکه آیا درمان دارویی تان موجب افزایش وزنتان میگردد. با پزشک خود برای امکان تغییر تجویز دارویتان مشورت کنید ولی هرگز بدون توصیه پزشکی داروی مصرفی را قطع یا کم نکنید.
اختلالات هورمونی در خانمها که معمولا همراه با علائم و تغییرات ظاهری مردانه(مانند: ریزش موی مردانه و پرمویی) میباشد نیز باعث میگردد که براحتی وزن شما افزایش یابد.
زمانی که پای اختلالات هورمونی جدی به میان میآید مشکل فراتر از یک رژیم ساده است. اختلالات هورمونی شدید در افرادی دیده میشود که به عنوان مثال دچار بی اشتهایی هستند. البته رژیمهای غذایی سخت به کمبود ویتامینها و مواد معدنی منجر میشود که باعث خستگی و حتی برعکس به جای لاغری باعث چاقی میشود.
مشکل هیپوتیروئید در مردان نیز دیده میشود.
اما در مردان مسئلهی آندروپوز مطرح است. آندروپوز یعنی کاهش غلظت هورمونهای مردانه و مترادف منوپوز (یائسگی) در زنان است. در مقایسه با زنان این کاهش هورمونهای مردانه در سن قبل از سن یائسگی زنان به وجود میآید و باعث افزایش وزن و در عین حال احساس خستگی، کاهش میل جنسی و اختلالات دیگر میشود. خوشبختانه اختلالات هورمونی و چاقی نیز با درمانهای مناسب از بین میروند.
06 ژوئن 2016
بدون ديدگاه